Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

…själva köpet och förberedelserna

… köpet

  • Gör hemmabesök INNAN du bestämmer dig : Kattungens personlighet börjar märkas vid ca 6-8 veckors ålder, det är då lämpligt att du gör en besök hemma hos uppfödaren för att bilda dig en uppfattning om hur kattungarna växer upp och hur hemmet ser ut.

Det normala är att kattungar är nyfikna på sin omgivning. Om kattungen/-arna springer och gömmer sig, finns det anledning att fundera på om de har fått tillräckligt med social träning av sin uppfödare.

Vid första besöket, sätt dig på golvet och låt kattungarna få komma till dig. Prata med uppfödaren om hur de uppfattar de olika kattungarnas olika personlighet. Lek med kattungarna och lyft om upp var och en och se hur de är/reagerar.

  • Tingning: När du som tänkt köpare känner dig redo, rekommenderar vi att du ber om att få skriva ett tingningsavtal och erlägger en handpenning (max 15% av köpeskillingen). Ett tingningsavtal är ett förberedande köpekontrakt/överlåtelseavtal.

I avtalet ska det framgå information: om katten, handpenning, köpeskilling, leverans/hämtningsdatum vem som är säljare (inkl vilken kattklubb uppfödaren tillhör) och information om dig som köpare.

…dina förberedelser i hemmet innan katten kommer

Saker du behöver köpa.

Kattsandlåda där din kommande katt ska göra sina behov, förenklat så ska det finns minst en kattsandlåda per katt du har i hemmet. Tänk på att köpa en sandlåda som är anpassad för kattens storlek som vuxen.

Matskålar, (2-3 st) samt vattenskålar, eller ännu bättre en vattenfontän. Placera gärna vattnet en bit ifrån maten då det verkar uppmuntrande till vätskeintag. Diska ofta för att vattnet ska vara friskt.

Kloklipparsax.

Kattens första-förband.

Klösträd: Ett klös- och klätterträd för ditt hem ger katten både möjlighet att avge sin doft genom att klösa och samtidigt hålla ordning på sina klor. Trädet möjliggör också för att din katt ska befinna sig på olika höjdnivåer, vilket är en mycket viktig förutsättning för att din katt ska kunna känna sig trygg.

Leksaker: Det finns en uppsjö av olika leksaker som är lämpliga och som din katt kommer att tycka om, är du osäker fråga din uppfödare vad den rekommenderar och använder.

Beställ kattmat och kattsand fråga uppfödaren vad den ger din katt för foder och vilken sand den använder. Tänk på att du inte kan byta foder för fort.