Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

…att tänka på innan köpet

Att ha katt är ett stort ansvar, varför du innan du bestämmer dig för att köpa en katt, behöver fundera på om…

…du har tid?

  • Kattungens socialiseringsperiod, för dig som köpare, är perioden fram tills de fyller ca 4 månader. Desto mer tid du lägger under den första tiden (dvs då kattungen är ca 12-17 veckor) desto bättre kontakt skapas mellan dig som människa och din kattunge.
  • Katter mellan 3 månader till ca 7-9 månader behöver sällskap av en person eller annan katt varför du ska fundera på hur du löser denna period. En kattunge mår INTE bra av att vara själv från morgon till kväll.
  • En vuxen katt ska, enligt lag ha tillsyn och socialisering minst 2 ggr/dag.
  • Gör ditt/era fritidsintressen att en katt inte passar in i ditt/era liv, då kanske du ska fundera en gång till innan du väljer att skaffa en katt.

…kostnaderna för en katt?

  • Inköp: En raskatt kostar cirka 8-20 000 kronor – en huskatt kostar mellan 500-3 000 kr men kan kosta mer (OBS! kontrollera ALLTID om din katt har stamtavla=raskatt. Katt UTAN stamtavla = huskatt). Det spelar ingen roll om uppfödare säger att båda föräldrarna har stamtavla, det är katten som du köper som ska ha stamtavla för att det ska vara en raskatt.
  • Förbrukning: Kattmat, sand och kattgodis samt leksaker, klösträd mm är en löpande utgift, räkna med ca 1 000 -1 500 kr/månad. Tänk på att premiumfoder har rätt närings- och mineralmängd, jämfört med matvarukedjornas lågprismärken som ofta är billigare/mängd men inte när du räknar näringsmängd/volym.
  • Omvårdnad: En katt ska vara försäkrad och ska regelbundet vaccineras (kostar ca 300 kr). Räkna med en försäkringskostnad på 130-250 kr/månad (som medlem/stödmedlem i vår kattklubb har du 15 % rabatt på din försäkring hos AGRIA (vilket gör att du TJÄNAR på att stödmedlem hos oss).
  • Medelkostnad: Det kostar alltså ca 1-1 800 kronor per månad i genomsnitt att äga en katt
  • Buffert: Ibland händer något oförutsett med din katt, har du en buffert för att kunna betala självrisken som tillkommer du måste åka till veterinären? Räkna med att du behöver ha en reserv på minst 5 000 kr gärna 10 000 kr.

…hela familjen är med på beslutet?

Allergi: Har du säkerställt att alla i hushållet inte är allergiska mot katt. OBS! Det finns flera kattraser som är allergivänliga, där du som är allergisk mot katt INTE visar några symptom eller har några problem att ha en katt som familjemedlem.

Gemensamt beslut: Att ha en katt innebär ansvar, något som ni behöver prata er samman i familjen vad det innebär i omvårdnad, lek mm.